Správa IT

Najčastejšie problémy v lokálnej počítačovej sieti

Zverejnené 23. mája 2022, napísal Milan Šprlák

V dnešnej dobe ľudia či už vo firmách alebo v domácnostiach používajú rôzne sieťové zariadenia. Medzi najčastejšie používané sieťové zariadenia patrí dátové úložisko (NASko) a rôzne servery.

Často sa stretávame stým, že sa ľudia sťažujú že im ide pomaly internet alebo prenos v lokálnej sietí (napríklad pri prenose súborov na a z NASka). Niekedy poruchu hlásia aj poskytovateľovi internetu, ale ten im vo väčšine prípadov povie že u neho je všetko v poriadku. Niekedy majú zákazníci u poskytovateľa internetu program s najvyššou možnou rýchlosťou a napriek tomu im internet ide o mnoho pomalšie ako by mohol. Najčastejšie býva problém v lokálnej sietí (či už firemnej alebo domácej).

Dátovú počítačovú sieť by sme mohli rozdeliť na optickú a metalickú. V lokálnej sietí sa najčastejšie používa metalická (káblová) dátová sieť.

Najčastejšie problémy v lokálnej počítačovej sieti

– Nekvalitné sieťové zariadenia

Rôzne lacné routre a switchy. Zbytočnej majú zákazníci od poskytovateľa internetu program s prenosovou rýchlosťou 500 Mb/s a viac keď v lokálnej sietí majú router alebo switch ktorý podporuje maximálne 100 Mb/s.

  • Routre: odporúčame používať kvalitné routre aspoň s prenosovou rýchlosťou 1Gbit. Konkrétne odporúčame routre od spoločnosti Mikrotik alebo Cisco. Ide o kvalitné zariadenia, v ktorých je možne konfigurovať rôzne parametre a tým dosiahnuť rýchlu ale aj bezpečnú sieť (zvyčajne už v sebe obsahujú firewall). Jediná nevýhoda týchto zariadení je zložitejšia konfigurácia oproti lacným routerom.
  • Switchy: tak taktiež treba sledovať parameter prenosovú rýchlosť, ktorá by nemala byť pod 1Gbit. Ďalším dôležitým parametrom switchu je prepínacia kapacita. Prepínacia kapacita udáva množstvo Gb, ktoré je switch schopný prepnúť za jednu sekundu na všetkých portoch v oboch smerov. U 5 portového switchu by nemala byť menšia ako 10Gbps. U 16 portového switchu by nemala byť menšia ako 32 Gbps.

– Nekvalitná metalická sieť

Najčastejší problém býva v nesprávne nakrimpovaných koncovkách RJ45. Taktiež použitia lacných čínskych RJ45 konektorov, ktoré nezodpovedajú norme STN EN 50288. Taktiež problémom je aj použitia lacnejších vodičov (CCA, CCS, hliníkových), ktoré nevyhovujú norme STN EN 50288. Vždy treba použiť celomedený vodič. Ďalší problémom býva súbeh s elektrickým vedením. Taktiež pri vyšších rýchlostiach býva problém nesprávne zvolená kategória (trieda) vedenia.

Konektory RJ45 CAT5E pod mikroskopom. Značkový konektor SOLARIX vyrobený podľa normy STN EN 5028, jednotlivé kontakty sú pokryté vrstvou 50 µ zlata Pri neznačkových konektoroch problém so šírkou kontaktov, prerušením kontaktov, materiál kontaktov bez garancii a malá pravdepodobnosť použitia zlatej vrstvy.

– Neexistujúce certifikačné meranie

Každá firma by mala po navrhnutý a zrealizovaný dátovej počítačovej sieti urobiť certifikačné meranie (my používame certifikačný prístroj Fluke Networks DSX 8000), ktorý garantuje, že zrealizovaná dátová sieť je kvalitná a dosahuje požadované parametre a rýchlosti.

Záver

Problematika počítačovej sietí je pomerne zložitá, preto ak chcete mať kvalitnú, rýchlu a bezpečnú dátovú sieť odporúčame zvoliť si firmu, ktorej zamestnanci sa zúčastnili školenia (napríklad školenia od výrobcu dátovej kabeláže SOLARIX) a školenia na konfiguráciu routrov (MTCNA, CCNA …), kvalitnú a najmä, ktorá Vám urobí a poskytne certifikované meranie na Vašu sieť.

mm

Milan Šprlák

Venuje sa programovaniu informačných systémov a webových aplikácii. Taktiež je servisným technikom, má na starosti komplexnú správu IT zariadení (počítače, servery…) a počítačovej siete.

Máte záujem o naše služby?

● Chcete sa informovať o cene?

● Alebo sa chcete informovať na podrobnosti?

● Prípadne máte nejakú špecifickú požiadavku?

KONTAKTUJTE NÁS

Ing. Aurel Šprlák

+421 949 623 117

Milan Šprlák

+421 948 257 655