Worklife

Bezpečná smart zásuvka do kancelárie

Zverejnené 12. apríla 2022, napísal Milan Šprlák

Pred nejakým časom sme do našej kancelárie hľadali vhodnú inteligentnú zásuvku. Potrebovali sme vedieť vzdialené vypnúť a zapnúť 3D tlačiareň, zautomatizovať ozónový generátor a odpojiť všetky nepoužívané el. spotrebiče od elektrickej sieti po pracovnej dobe. Prečítajte si naše odporúčanie.

Požiadavky

Keďže sídlime v prenajatých priestoroch tak inteligentná elektroinštalácia neprichádzala do úvahy. Preto sme hľadali iné, vhodné riešenie. Na trhu sme našli rôzne inteligentné zásuvky avšak väčšina nespĺňala nami požadované kritéria:

  • Nesmie ísť o výrobok z Číny, veľký dôraz na elektrickú bezpečnosť
  • Inteligentná zásuvka sa nesmie pripájať na cloud, resp. možnosť ovládania aj bez pripojenia na vzdialený server, otvorené API.

Dôvody prečo sme nechceli aby sa inteligenta zásuvka pripájala na cloud boli najmä:

  • Bezpečnostná obava o napadnutie (hacknutia) inteligentnej zásuvky – predstavte si že by niekto napadol zásuvku a mohol by ju ovládať akokoľvek by si zmyslel.
  • Obava z toho že ak by skončila cloudová služba tak by sa zásuvka nedala ďalej používať.
  • Obava o zber telemetrických údajov a zasielanie ich na rôzne neznáme servery.

Český výrobca NETIO

Po dlhšom hľadaný sme našli inteligentnú zásuvku od českej firmy NETIO products a.s., ktorá spĺňala všetky naše požiadavky. Konkrétne sme si vybrali ich produkt Netio 4 ALL (v súčasnosti sa už len dopredávajú posledné kusy ale majú novšie produkty napr. PowerBOX 4Kx). Táto inteligentná zásuvka obsahuje 4 výstupy a je možné každý výstup (zásuvku) samostatné ovládať. Ide o kvalitný produkt, ktorý splňuje všetky bezpečnostné požiadavky a normy.

PowerBOX 4Kx

Kľúčové vlastnosti inteligentnej zásuvky, ktoré rozhodli o tom že použijeme práve tento výrobok:

  • integrovaný webový server
  • meranie spotreby na každom výstupe
  • časové spínanie jednotlivých zásuviek (sheduler)
  • otvorené API (http JSON/XML, SNMP, Modbus/TCP, Telnet, MQTT a ďalších)
  • ovládanie pomocou mobilnej aplikácie NETIO Mobile 2 (pre Android)
  • priemyselná kvalita spracovania, široký rozsah prevádzkových teplôt (–20°C to +65°C)
  • ZERO VOLTAGE SWITCHING – Kontakt relé spína a rozpína ​​výstup práve v okamihu priechodu napätia nulou

Použitie v našej kancelárii Aurelo, s. r. o.

V našej kancelárii sme použili niekoľko inteligentných zásuviek. Inteligentné zásuvky sme mali pripojené cez ethernet (lan kábel) k našej firemnej sieti. Vzdialené sme sa k ním pripájali cez firemnú VPN sieť a bežali len v lokálnej firemnej sieti, bez cloudu.

Ozónový generátor

Prečo používať v kancelárii ozónový generátor? Lebo Covid-19. Avšak náš ozónový generátor neobsahoval funkciu plánovaného / oneskoreného zapnutia, preto bolo potrebné toto zapínanie / vypínanie v určitý deň a čas vyriešiť pomocou inteligentnej zásuvky. Na automatické zapínanie a vypínanie ozónového generátora sme používali funkciu Scheduler (časovač), kde sme si nastavili aby nám ozónový generátor automatický zaplo a vyplo v určitý deň v noci a v určený čas.  

Počítače, tlačiarne, kávovar, nabíjačky …

Funkciu Scheduler (časovač) sme využili aj na to aby sa nám podľa pracovnej doby automatický zapínali a vypínali všetky elektrické spotrebiče (počítače, tlačiarne, kávovar, nabíjačky …)

Switche, routre, IP kamery …

V našej kancelárii sa nachádza niekoľko zariadení ktoré je potrebné po výpadku internetu reštartovať. Inteligentná zásuvka dokáže detegovať výpadok pripojenia internetu vďaka funkcia WatchDog. Následne dokáže automaticky resetovať napájanie pre switche, routre, IP kamery.

3D tlačiareň

Záver

Pokiaľ chcete vzdialené ovládať elektrické spotrebiče alebo ich automatický zapínať a vypínať tak toto riešenie určite môžeme odporučiť. Ide o kvalitne, spoľahlivé a najmä bezpečne riešenie.  Radi Vám pomôžeme s výberom a nastavením.

Zdroje: https://www.netio-products.com

mm

Milan Šprlák

Venuje sa programovaniu informačných systémov a webových aplikácii. Taktiež je servisným technikom, má na starosti komplexnú správu IT zariadení (počítače, servery…) a počítačovej siete.

Máte záujem o naše služby?

● Chcete sa informovať o cene?

● Alebo sa chcete informovať na podrobnosti?

● Prípadne máte nejakú špecifickú požiadavku?

KONTAKTUJTE NÁS

Ing. Aurel Šprlák

+421 949 623 117

Milan Šprlák

+421 948 257 655